Advertisements

Archive

Archive for the ‘Linux’ Category

SQL Server on Linux – Microsoft announcement

March 12, 2016 Leave a comment

SQL-Loves-Linux_2_Twitter-002-640x358
 

Scott Guthrie, Executive Vice President, Cloud and Enterprise Group, Microsoft on March 7, 2016 announced plans to bring SQL Server to Linux. He mentioned that this will enable SQL Server to deliver a consistent data platform across Windows Server and Linux, as well as on-premises and cloud, targeting the availability by mid-2017.

You can sign up for a Private preview here.
 

Recently in a Data Driven event Shawn Bice, General Manager, Database Systems Group, Microsoft showcased the capabilities and new features of SQL Server 2016. While demonstrating he gave a glimpse of SQL Server preview version running on Linux, and you can see the version in the snapshot below:

Microsoft SQL Server (Preview) – 13.0.8000.6 (X64)
Feb 24 2016 22:03:46 2015.0130.8000.06
Copyright (c) Microsoft Corporation
on Linux (Ubuntu 15.10)

SQL on Linux
 

Well I’m very excited and looking forward to download the SQL Server Linux preview and do some hands on.

Check more at https://www.microsoft.com/en-in/server-cloud/sql-server-on-linux.aspx
 


Advertisements
Categories: Linux, Microsoft Tags:

Basic UNIX/Linux commands for Interview Questions – Part 2

April 15, 2010 1 comment

Some basic UNIX/Linux commands (Part-2): [Part-1]
… from college notes !
 

Q36: Display record length of the 1st line of file emp.1st.

Ans: [student@localhost student]$ head -1 emp1.1st |wc –c
41
 

Q37: Display record length of the 1st line of file emp.1st & store result in a variable.

Ans: [student@localhost student]$ p=`head -1 emp1.1st|wc -c`
[student@localhost student]$ echo “$p”
41
 

Q38: Display line no 5 & 7 from emp2.1st

Ans: [student@localhost student]$ head -5 emp2.1st > pp
[student@localhost student]$ tail -1 pp >pp1
[student@localhost student]$ tail -1 emp2.1st >>pp1
[student@localhost student]$ cat pp1
4290|jayant choudhary|executive|production|07/09/50|6000
3564|sudhir agarwal|execute|personnel|06/07/47|7500
 

Q39: Get the year of joining from file emp2.1st of all the emp.

Ans: [student@localhost student]$ cut –d “|” -f 5.7, 5.8 emp2.1st
50
47
58
62
50
55
 

Q40: Create a file shortlist by starting 1st 5 lines of emp1.1st.

Ans: [student@localhost student]$ head -5 emp1.1st | tee shortlist
9876|barun sengupta|director|production|12/03/50|7000
2365|jai sharma|director|personnel|11/05/47|7800
5423|n.k. gupta|chairman|admin|30/08/56|5400
6213|karuna ganguly|g.m|accounts|05/06/62/6300\
4290|jayant choudhary|executive|production|07/09/50|60007
 

Q41: Extract field numbers 2 & 3 from shortlist save as cut1.

Ans: [student@localhost student]$ cut -d”|” -f 2,3 shortlist
barun sengupta|director
jai sharma|director
n.k. gupta|chairman
karuna ganguly|g.m
jayant choudhary|executivem
 

Q42: Extract fields 1,4,5 from shortlist save as cut2.

Ans: [student@localhost student]$ cut -d”|” -f 1,4,5 shortlist >cut2
[student@localhost student]$ cat cut2
9876|production|12/03/50
2365|personnel|11/05/47
5423|admin|30/08/56
6213|accounts|05/06/62/6300\
4290|production|07/09/50
 

Q43: Put all fields of cut1 & cut2 together.

Ans: [student@localhost student]$ paste -d”|” cut1 cut2
a.k. shukla|g.m|9876|production|12/03/50
sumit chakrabarty|d.g.m |2365|personnel|11/05/47
chanchal singhvi | director|5423|admin|30/08/56
s.n dasgupta|manager|6213|accounts|05/06/62/6300\
anil aggarwal|manager|4290|production|07/09/50
 

Q44: Sort on 2nd field of shortlist in two ways.

Ans:
a) [student@localhost student]$ sort -t”|” +1 shortlist
9876|barun sengupta|director|production|12/03/50|7000
2365|jai sharma|director|personnel|11/05/47|7800
4290|jayant choudhary|executive|production|07/09/50|6000
6213|karuna ganguly|g.m|accounts|05/06/62/6300\
5423|n.k. gupta|chairman|admin|30/08/56|5400

b) [student@localhost student]$ sort -t”|” -k2 shortlist
9876|barun sengupta|director|production|12/03/50|7000
2365|jai sharma|director|personnel|11/05/47|7800
4290|jayant choudhary|executive|production|07/09/50|6000
6213|karuna ganguly|g.m|accounts|05/06/62/6300\
 

Q45: Create a sorted output file named sortlist.

Ans: [student@localhost student]$ sort -o sortlist shortlist
[student@localhost student]$ cat shortlist
9876|barun sengupta|director|production|12/03/50|7000
2365|jai sharma|director|personnel|11/05/47|7800
5423|n.k. gupta|chairman|admin|30/08/56|5400
6213|karuna ganguly|g.m|accounts|05/06/62/6300\
4290|jayant choudhary|executive|production|07/09/50|6000
 

Q46: Sort on 3rd field & then by 2nd field of shortlist.

Ans: [student@localhost student]$ sort -t”|” -k 5.7,5.8 shortlist
2365|jai sharma|director|personnel|11/05/47|7800
4290|jayant choudhary|executive|production|07/09/50|6000
9876|barun sengupta|director|production|12/03/50|7000
5423|n.k. gupta|chairman|admin|30/08/56|5400
6213|karuna ganguly|g.m|accounts|05/06/62/6300\
 

Q47: Sort according to year of birth in shortlist.

Ans: [student@localhost student]$ sort -t”|” -k 5.7,5.8 shortlist
2365|jai sharma|director|personnel|11/05/47|7800
4290|jayant choudhary|executive|production|07/09/50|6000
9876|barun sengupta|director|production|12/03/50|7000
5423|n.k. gupta|chairman|admin|30/08/56|5400
6213|karuna ganguly|g.m|accounts|05/06/62/6300\r of birth in shortlist.
 

Q48: Create a file dept.1st.

Ans: [student@localhost student]$ cat >dept.1st
 

Q49: Convert ‘|’ to ‘~’ in emp1.1st.

Ans: [student@localhost student]$ tr ‘|’ ‘~’ <emp1.1st
2233~a.k. shukla~g.m~sales~12/52/52~6000
5678~sumit chakrabarty~d.g.m ~marketing~19/04/43~6000
1006~chanchal singhvi ~ director~sales~03/09/38~6700
1265~s.n dasgupta~manager~sales~12/09/63~5600
2476~anil aggarwal~manager~sales~01/05/59~5000
6521~lalit chowdary~director~marketing~26/09/45~8200
2345~j.b.saxena~g.m~marketing~12/03/45~8000
0110~v.k.agarwal~g.m~marketing~31/12/40~9000
 

Q50: Display frequency of occurance of all the lines.

Ans: [student@localhost student]$ uniq –c
 

Q51: Display lines beginning with 2.

Ans: [student@localhost student]$ grep "^2" emp1.1st
2233|a.k. shukla|g.m|sales|12/52/52|6000
2476|anil aggarwal|manager|sales|01/05/59|5000
2345|j.b.saxena|g.m|marketing|12/03/45|8000
 

Q52: Display lines where salary lie between 7000 & 7999.

Ans: [student@localhost student]$ grep “7…$” emp1.1st
6521|lalit chowdury |director |marketing|26/09/45|8200
2345|j.b.saxena |g.m. |marketing|12/03/45|8000
0110|v.k.agarwal |g.m. |marketing|31/12/40|9000
 

Q53: Remove consecutive occurrences of spaces in emp1.1st.

Ans: [student@localhost student]$ tr –s ‘ ‘ <emp.1st
2233|a.k.shukla|g.m.|sales|12/12/52|6000
5678|sumit chakrobarty|d.g.m|marketing|19/04/43|6000
1006|chanchal singhvi|director|sales|03/09/38|6700
1265|s.n.dasgupta|manager|sales|12/09/68|5600
2476|anil aggarwal|manager|sales|01/05/59|5000
6521|lalit chowdury|director|marketing|26/09/45|8200
2345|j.b.saxena|g.m.|marketing|12/03/45|8000
0110|v.k.agarwal|g.m.|marketing|31/12/40|9000
 

Q54: Convert the contents of emp1.1st to uppercase.

Ans: [student@localhost student]$ sort –f emp1.1st
2233|A.K.SHUKLA |G.M. |SALES |12/12/52|6000
5678|SUMIT CHAKROBARTY |D.G.M |MARKETING|19/04/43|6000
1006|CHANCHAL SINGHVI |DIRECTOR |SALES |03/09/38|6700
1265|S.N.DASGUPTA |MANAGER |SALES |12/09/68|5600
2476|ANIL AGGARWAL |MANAGER |SALES |01/05/59|5000
6521|LALIT CHOWDURY |DIRECTO |MARKETING|26/09/45|8200
2345|J.B.SAXENA |G.M. |MARKETING|12/03/45|8000
0110|V.K.AGARWAL |G.M. |MARKETING|31/12/40|9000
 

Q55: Display lines containing jai sharma with a variable.

Ans: [student@localhost student]$ a=grep ‘jai sharma’ emp.1st
0
 

Q56: Display lines containing jai sharma without a variable.

Ans: [student@localhost student]$ grep ‘jai sharma’ emp.1st
 

Q57: Display lines containing ‘Agarwal’ , ‘agarwal’,& ‘aggarwal’ from emp.1st.

Ans: [student@localhost student]$ grep –e “Agarwal” -e “agarwal” –e
“aggarwal”
2476|anil aggarwal |manager |sales |01/05/59|5000
0110|v.k.agarwal |g.m. |marketing|31/12/40|9000
 

Q58: Display one copy of redundant records of file dept.1st.

Ans: [student@localhost student]$ uniq –d dept.1st
01|accounts |6213
02|admin |5423
03|marketing |6521
04|personnel |2365
05|production|9876
06|sales |1006
 


Basic UNIX/Linux commands for Interview Questions – Part 1

April 11, 2010 1 comment

Some basic UNIX/Linux commands:
… from College notes !
 

Q1. Start UNIX/Linux while logging in remotely to telnet

Ans: [student@localhost student]$ telnet 192.168.0.4
 

Q2. Enter the user name as student and password as student.

Ans: [student@localhost student]$
 

Q3. Display all files starting with a dot and filename more than three characters.

Ans: [student@localhost student]$ ls .???*
 

Q4. Create files chap01,chap02,chap05,chap07,chap*,chap[0-3]

Ans: [student@localhost student]$ cat > chap01
[student@localhost student]$ cat > chap02
[student@localhost student]$ cat > chap05
[student@localhost student]$ cat > chap07
[student@localhost student]$ cat > chap0*
 

Q5. Display all files starting with an alphabet irrespective of the case.

Ans: [student@localhost student]$ ls [a-Za-z]*
 

Q6. Try the command pwd to see the present working directory

Ans: [student@localhost student]$ /home/student
 

Q7. Create files namely abc.txt ,aby.txt ,xdf ,x02,x04,ab4.

Ans: [student@localhost student]$ cat > abc.txt
[student@localhost student]$ cat > aby.txt
[student@localhost student]$ cat > xdf
[student@localhost student]$ cat > x02
[student@localhost student]$ cat > x04
[student@localhost student]$ cat > ab4
 

Q8. Display the files starting with a or t and second character b or x and length of the files should be only 3 characters.

Ans: [student@localhost student]$ ls [a,t][b,x]?
 

Q9. Create directories namely dir1,dir2,dir3

Ans: [student@localhost student]$ mkdir dir1,dir2,dir3.
 

Q10. Create three files in each of the directory.

Ans: [student@localhost student]$ cat > /home/student/dir1/file01
[student@localhost student]$ cat > /home/student/dir2/file02
[student@localhost student]$ cat > /home/student/dir3/file03
 

Q11. Copy all the files from these directories to the current directory.

Ans: [student@localhost student]$
 

Q12. Copy recursively the three directories include , bin, lib from / to directory.

Ans: [student@localhost student]$ cp –R { nitin1,nitin2,nitin3 }
/home/student/kap

 
Q13. Remove the file chap*

Ans: [student@localhost student]$ rm chap*
 

Q14. Display the file contents of file chap[0-3].

Ans: [student@localhost student]$ cat chap[0-3]
 

Q15. Create a file hello.

Ans: [student@localhost student]$ cat > hello
 

Q16. Create a hard link of the file hello name it as hai.

Ans: [student@localhost student]$ ln hello hai
 

Q17. Display the listing of both hello and hai files along either their i-node number.

Ans. [student@localhost student]$ ls –i hello hai
 

Q18. Create the symbolic link of file hello as hellohai

Ans. [student@localhost student]$ ln –s hello hai
 

Q19. Display the listing of both hello and hellohai files along with their i-node number.

Ans. [student@localhost student]$ ls –i hello hellohai
 

Q20. Display the process status of all the processes running on linux.

Ans. [student@localhost student]$ ps
 

Q21. Display the hidden files and also marked them as executable and directory.

Ans. [student@localhost student]$ ls –Fa
 

Q22. Display all the directories, sub- directories and files.

Ans. [student@localhost student]$ls -R
 

Q23. Create a file name in file at 3 to 4 line of text to it.

Ans. [student@localhost student]$cat >infile
 

Q24. Count number of lines, words and characters in the filename infile.

Ans. [student@localhost student]$wc –lwm infile
 

Q25. Count number of words in infile with and without redirection.

Ans. [student@localhost student]$wc –w<infile
 

Q26. In a single command except data as well as display contents of the file infile.

Ans. [student@localhost student]$cat infile –
 

Q27. Display all the files starting with an alphabetic irrespective of the case.

Ans. [student@localhost student]$ls [a-zA-Z]*
 

Q28. Display the number of users logged on.

Ans. [student@localhost student]$who | wc-l
 

Q29. Display the number of files present in the current directory.

Ans. [student@localhost student]$ls –l | wc-l
 

Q30. Count number of bytes of all the .c files individually present in the current directory.

Ans. [student@localhost student]$wc –c *.c
 

Q31. Count total number of bytes of all the .c files present in the current directory.

Ans. [student@localhost student]$wc –c *.c | tail -1 –
 

Q32. Display the statement as there are _ files in the current directory using command substitution.

Ans. [student@localhost student]$echo “There are `ls –l –R | wc –l` files in current dir.”
 

Q33. Try the two statement echo the average pay is $1000
echo ‘the average pay is $1000’
echo “the average pay is $1000”

Ans. [student@localhost student]$echo ‘the average pay is $1000’
the average pay is $1000
echo “the average pay is $1000”
the average pay is 000
 

Q34. Create a shell variable as work and store the present working directory in it and display the same.

Ans. [student@localhost student]$ work=`pwd`
 

Q35. Try the command cat alone without using an argument.

Ans. [student@localhost student]$cat
(With only cat command with no file name it only read standard input.)
 

Check [Part-2] for next set of Questions.